– De 20. beste klokkemerkene i verden

Når jeg skal kjøpe noe jeg har lyst på, enten det er en penn eller en TV, bruker jeg flere timer på undersøke hvilket produkt som er best og ikke minst hva som gir mest verdi for pengene. Jeg er litt rar sånn :) Og nå er det plutselig klokke som står for tur! Men denne gangen har det ikke gått flere timer, men flere dager til å dykke ned i klokkeverden.

Viktig å tenkte på:
Hvis man først skal ta steget og kjøpe seg en dyr klokke, er det som med alt annet man kjøper her i livet viktig at objektet er lett å selge videre ved en senere anledning, og gjerne til en høyere pris enn det man selv betalte. 

I klokkeverden som i moteverden, finnes det merker som kun selger fordi de spiller på markedsføring. Det kan virke som du har gjort et godt kjøp, men i virkeligheten lever merket kun på momentumet det har skapt gjennom markedsføring, og det er en ekstrem overflod av produktet i markedet som gjør at det å videreselge produktet til en god pris nærmest er umulig. Et godt eksempel på dette i moteverden er Michael Kors. I klokkeverden er Daniel Wellington er passende eksempel.

Anbefalte Youtube-kanaler om klokker:
https://www.youtube.com/c/watchfinder/videos
https://www.youtube.com/c/BarkandJack/videos

Kjøp klokke med papirer
Hvis du er på utkikk etter en ny (eller brukt) klokke, vil jeg anbefale deg å kjøpe det fra en anerkjent leverandør. Kjøper du klokken fra et firma som lever av å selge klokker, i stedet for en privatperson, kan èn dårlig anmeldelse for selskapet være kroken på døren. Det er dermed liten sannsynlighet for at de vil ofre alt de har bygd opp og jobbet for, for å tjene noen ekstra kroner på å selge deg en falsk klokke. Men, dersom du skal sette av et betydelig budsjett, må du investere i en klokke som har papirer. At klokken er papirer er også veldig viktig for videresalg.

Brukte klokker kan du blant annet kjøpe på Chrono24.com

Min topp 20
Her kommer min liste over de 20. mest respektable klokkemerkene i verden. Som med alt annet, f.eks biler, er det et fåtall som har råd til de aller mest prestigefylte merkene. 
Her til lands er det store flertall mest opptatt av og mest kjent med merkene Rolex, Omega og Tudor, og vil dermed kanskje bli overrasket over at de befinner seg såpass langt ned på listen. Det skal nevnes at det er ekstremt jevnt mellom de 10 første på listen, og at det her vil være egne preferanser som spiller inn. Men, hvis du lurer på hvorfor merkene som befinner seg over Rolex ligger så høyt som de gjør, burde du ta en titt på videolinken som er lagt ved for å se det beste de har å tilby.

PS. Legg merke til at flere av de største klokkemerkene i verden kontrolleres av ett firma.


#1: Patek Phillippe
Grunnlagt: 1851
Grunnleggere: Antoni Patek (fra Polen) og Adrien Philippe (fra Frankrike)
Hovedkontor: Sveits


#2: Vacheron Constantin
Grunnlagt: 1755
Grunnlegger: Jean-Marc Vacheron (fra Sveits)
Hovedkontor: Sveits
Eies av: Compagnie Financière Richemont SA

Interessant informasjon:
Produserte verden første kompliserte klokke og den første klokken med motordrevne pekere. Har laget klokker for blant annet Napoleon og paven.


#3: A Lange & Söhne
Grunnlagt: 1845 i Tyskland
Grunnlegger: Ferdinand Adolph (fra Tyskland)
Eies av: Compagnie Financière Richemont SA
Hovedkontor: Tyskland


#4: F.P Journe
Grunnlagt: 1999
Grunnlegger: François-Paul Journe
Hovedkontor: Sveits 

Interessant informasjon:
Eneste produsentsom har vunnet Aiguille d’Orgrand prize fra the Fondation du Grand Prix d’Horlogerie de Genève tre ganger.


#5: Jaeger LeCoultre
Grunnlagt: 1833 i Sveits
Grunnlegger: Antoine LeCoultre (fra Sveits). Franske Edmond Jaeger sitt navn ble lagt til i 1937.
Eies av: Compagnie Financière Richemont SA
Hovedkontor: Sveits

Interessant informasjon:
De fleste leverandører av klokker kjøper mekanismen av noen andre og lager designet selv. Cartier skrev f.eks kontrakt med LeCoultre som sikret Cartier alt som kunne lages i en periode på hele 15 år.
Jaeger LeCoultre er det merket som har flest oppfinnelser registrert på sitt navn (over 400) og er uten tvil det merket som har hatt mest å si for utviklingen av mekaniske klokker.


#6: Grand Seiko
Grunnlagt: 1960 i Japan
Grunnleggere: Kintaro Hattori (fra Japan)
Eies av: Seiko Holdings Corporation
Hovedkontor: Japan

«You buy a Rolex to impress others. You buy a Grand Seiko to impress yourself.»


#7: Rolex
Grunnlagt: 1908 i London
Grunnleggere: Hans Wilsdorf (fra Tyskland)
Eies av: Montres Tudor SA
Hovedkontor: Sveits (fra 1919)

Interessant informasjon:
Rolex er verdens største luksusklokkemerke. Hans Wildsdorf ville appelere til alle og produserte derfor Rolex til de rike og Tudor til mannen i gata. Rolex fant blant annet opp verdens første vanntette klokke i 1926 (Rolex Oyster) og den første klokken som automatisk kunne bytte dag og dato i 1956 (Rolex Day-Date)


#8: Audemar Piguet
Grunnlagt: 1875 i Sveits
Interessant informasjon: Jules Louis Audemars (fra Sveits) og Edward Auguste Piguet (fra Sveits).
Eies av: Renaud & Papi SA Centror SA
Hovedkontor: Sveits


#9: Zenith
Grunnlagt: 1865 i Sveits
Grunnlegger: Georges Favre-Jacot (fra Sveits)
Eies av: LVMH
Hovedkontor: Sveits

Interessant informasjon:
Zenith lagde verdens første chronograph (Zenith El Primero Chronograph). Zenith sin bevegelse var så god at den ble brukt av Rolex sin Daytona i en periode på over 12 år, fra 1988 til 2000.


#10: Breguet
Grunnlagt: 1775 i Paris
Grunnlegger: Abraham-Louis Breguet (fra Frankrike)
Eies av: The Swatch Group
Hovedkontor: Sveits

Interessant informasjon:
Breguet er sammen med Blancpain og Vacheron Constantin et av verdens eldste klokkemerker og oppfinneren av det alle ønsker seg i en klokke, nemlig en tourbillon. Breguet var også det første merket til å lage og selge en klokke som man kunne ha på armen.


#11: Omega
Grunnlagt: 1903 i Sveits
Grunnlegger: Louis Brandt (fra Sveits)
Eies av: The Swatch Group
Hovedkontor: Sveits (fra 1919)

Interessant informasjon:
Omega var leverandør av klokker til The Royal Flying Corps og den amerikanse hæren ved slutten av første verdenskrig. Omega var også NASA sitt førstevalg da de skulle til månen i 1969. Ikke nok med det har Omega vært den offisielle tidtageren under OL siden 1932

#12: Panerai
Grunnlagt: 1860 i Italia
Grunnleggere: Giovanni Panerai (fra Italia)
Eies av: Compagnie Financière Richemont SA
Hovedkontor: Sveits

Interessant informasjon:
Under andre verdenskrig brukte italienske dykkere Panerai klokker. Selv om klokken gikk under navnet Panerai, var det på den tiden Rolex som designet både utseendet og innholdet i klokken.

#13: Blancpain
Eies av: The Swatch Group

#14: IWC Shaffenhausen
Eies av: Compagnie Financière Richemont SA

#15. Tudor
Eies av: Montres Tudor SA

#16: Ulysse Nardin
Eies av: Kering SA

#17: Jacob & Co

#18: Chopard
Eies av: Scheufele

#19: Hublot
Eies av: LVMH

#20: Breitling
Eies av: CVC Capital Partners


Styr unna?

TAG Heuer

TAG Heuer het opprinnelig Heuer helt fra 1860 frem til 1985.
I 1985 kjøpte den syriske businessmannen Akram Ojjeh (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Akram_Ojjeh) opp Heuer og valgte merkerdig nok å endre navnet til TAG Heuer, kun fordi selskapet hans hadde navnet TAG Group. 

Akram gikk bort kun 6 år senere, i 1991. 8 år etter hans død, i 1999, kjøpte LVMH (Louis Vuitton Möet Hennessy Group) opp TAG Heuer, og valgte å beholde det nye navnet, selv om det da bare hadde 14 år på baken.

Disse faktorene har gjort at få av de store klokkesamlerene verden rundt har en TAG Heuer i sin kolleksjon. Siden 1985 har merket blitt en kasteball mellom selskaper som ikke har noe erfaring med klokker, men ser en sjanse til å tjene gode penger ved å drive massiv markedsføring. Et nytt klokkemerke uten historie som blant annet er å se som hovedsponsor i Premier League og Formula 1, er noe som lukter allmennseie lang vei. Og det alle har, stiger ikke i verdi, er vanskelig å selge videre til en god pris og er av den grunn ikke noe seriøse samlere ønsker å prioritere.

Ps. Originale klokker fra Heuer er her et unntak, og klokker fra tiden før Heuer ble kjøpt opp av TAG Group blir ikke sett på med like mye forakt.

Én tanke på “– De 20. beste klokkemerkene i verden

Din kommentar må godkjennes før den publiseres.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s