– Hvorfor får vi kreft?

Det virker som alle får kreft om dagen, men satt i perspektiv er det kanskje ikke så rart?

Arv.

Ca. 10% av alle som får kreft, får det fordi de har arvet dårlige gener.

For å forstå den store sammensetningen, må vi starte helt fra begynnelsen, og spørre oss selv hva vi er lagd av. Det er nemlig enkelte ting vi ikke kan forandre, og det er fortiden.

Vi må ikke glemme at vi er en sammensetning av våre foreldre, både mor og far. Så selv om du den dag i dag er verdens sunneste menneske, kan du allerede ha skader eller feil i genene dine. Det betyr ikke automatisk at dine foreldre skal stå til ansvar for din helse. I ‘gamle dager’ var det mye som var skadelig, som man ikke var klar over. Et godt eksempel på dette er asbest, som ble brukt som byggemateriale i skoler. Når det gjelder tobakk, var det først i 1975, altså for 38 år siden, at den første tobakksloven ble tatt i bruk. Da var reglene langt fra strenge, og aldersgrensen på å kjøpe røyk var 16 år. Det var utrolig nok ikke før i 1996 at det ble forbudt å røyke inne på restuaranter og skoler, og at aldersgrensen ble hevet fra 16 til 18 år. Og det var først i 2004 at det ble forbudt å røyke på utesteder. (kilde) Vi bør egentlig takke våre foreldre, og deres foreldre. De var på en måte testdukker for en rekke farlige produkter.

Mellom 5 – 10% av alle som får kreft, får det igjennom arv av dårlig DNA. Det høres kanskje ikke mye ut, men satt i perspektiv er det er f.eks 10.000 av 100.000, et skyhøyt tall. Prostatakreft hos menn, og brystkreft hos kvinner, er to typer kreft som utpeker spesielt seg i denne sammenhengen. (kilde)

Hva er kreft?

Kreft er mutasjoner i kroppens DNA.

Kroppen vår består av millioner av celler. DNA består av celler, og gener består av DNA. Celler – DNA – gener. Celler er med andre ord kroppens byggemateriale.
Kroppens celler fornyes stadig vekk. Enkelte organer tar lengre tid å fornye enn andre, men om ca 10 år vil de cellene du har i kroppen på dette tidspunktet, være døde og erstattet.

Kreft kommer fra mutasjoner i kroppen DNA. Friske celler vet hvor fort de skal reprodusere seg, og når de skal stoppe. Syke celler reproduserer seg raskere. De stopper ikke, og kan derfor skade kroppen på to måter. Enten ved å fysisk blokere organer, eller ved å fortsette å produsere syke celler, i stedet for friske.

Hva fører til at vi får kreft?

Ungdommer som i dag snuser, drikker brus hver dag, tar solarium to ganger i uken og drikker alkohol i helgen, gir aldri kroppen sin et forsprang, og ber om bråk..

Årsaken til at vi får kreft kan variere, og det samme kan krefformen. Det finnes nemlig fem forskjellige typer kreft.
Det er viktig å forstå at kroppen faktisk er en meget kompleks maskin. Det følger ikke med noen bruksanvisning, selv om det tydeligvis er en del som kunne hatt bruk for en.

Kroppen vår tåler ekstremt mye! Men etter å en viss tidsperiode gir den opp. Kroppen tåler ikke overdreven bruk av tobakk (snus/røyk), UV-stråler (sol/solarium), sukker (brus/godteri), fet mat (fast food) eller alkohol (sprit/øl/vin).
Så ungdommer som i dag snuser, drikker brus hver dag, tar solarium to ganger i uken og drikker alkohol i helgen, gir kroppen sin aldri et forsprang, og ber om bråk.

Hvis du sover lite, eller er lite i bevegelse, øker sjansene dine for å få kreft betraktelig. Hvorfor? Kroppen din trenger bevegelse for å øke blodsirkualsjonen, bygge muskler og styrke hjertet. En kropp som er i bevegelse, renser seg selv.
I tilegg til bevegelse, trenger kroppen din restitusjon. Når du sover, hviler kroppen. Når kroppen hviler, lader den batteriene, som gjør at den er sterke rustet for alle utfordringene den møter. Du tenker kanskje ikke over det, men kroppen din jobber 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Den har aldri en pause, og trenger derfor å slappe av når du sover.

Røyk.

6700 mennesker dør hvert år i Norge av tobakksrelatert sykdom.

Over én million nordmenn røyker hver dag og ca. 6700 mennesker dør hvert år av tobakksrelatert sykdom.
Mens man tidligere fokuserte på risikoen for lungekreft, dominerer hjerte/karlidelser som dødsårsak. Cirka halvparten av de som røyker hver dag i flere år, dør av sykdommer som skyldes tobakken

Ifølge WHO dør ca. 5.400.000 mennesker av røyking hvert år. Det tilsvarer ca. 570 per time, eller 9 i minuttet.
Ifølge en undersøkelse publisert i The Lancet i 2011, dør 608 000 hvert år av passiv røyking. (kilde)

* Les også: Hva motiverer oss til å gjøre en bedre jobb? eller Hvorfor blir vi bilsyk?

Reklame, lysblå og marine, webpages

Én tanke på “– Hvorfor får vi kreft?

  1. Veldig bra! Viktig tema :)

    du skriver «DNA består av celler», er det ikke heller omvendt? alle celler (i mennesket) har en cellekjerne med en DNA-streng. så celler består (blant annet) av DNA. liker bok-sammenligningen: cellen som bok, DNAet som bokstaver og genene som setningene.

Din kommentar må godkjennes før den publiseres.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s