– Hvor mye alkohol tåler du, og hva gjør alkohol med kroppen din?

Hvorfor blir du full? Hvorfor tåler du mer eller mindre enn andre? Hvorfor sjangler du når du blir full, og hvorfor husker du ikke hva som skjedde den kvelden du drakk?

Alkohol er lovlig, men det er også røyk. Selv om det er tillatt å selge alkohol i dagligvarehandelen, er alkohol klassifisert som et dop, og vil i større mengder skade kroppen din.
Alkohol er et annet ord for Ethanol (C2H5OH). Ethanol finner vi blant annet i bensin og det brenner når det kommer i kontakt med flammer. Likevel putter vi det i kroppen vår.

* Hvor mye tåler du?

Noen tåler ett glass med vin, andre tåler en flaske med sprit. Hva er det som avgjør hvor mye kroppen vår tåler?
Det er flere faktorer som avgjør hvor store mengder alkohol vi tåler: kjønn, alder, høyde, vekt, helse, hvor mye mat du har i magen, hvor aktiv du har vært den dagen du drikker og hvor mange timer du sov natten før.
Alle disse faktorene forandrer seg hele tiden, og det er derfor kanskje ikke så rart at du gjennom livet vil oppleve stor variasjon i forhold til hva du tåler.

* Hva skjer i kroppen når du tar deg en drink?

Kroppen jobber konstant for å beskytte oss mot farer. Når kroppen registrerer at det er alkohol i kroppen, begynner den umiddelbart en prosess for å fjerne alkoholen fra kroppen. Men denne metabolismen klarer ikke å holde følge om inntaket er høyt over kort tid.
Ved inntak av alkohol, vil ca 20% absorberes med en gang. Det resterende vil videreføres til tarmene dine.

Hjertet vil pumpe alkoholen ut i hele kroppen din, inkludert nervesystemet, ryggraden og hjernen din. Alkoholen angriper hjernecellene dine, og hindrer kommunikasjon mellom nervecellene. Selv ved små mengder alkohol, påvirkes følelser, avgjørelser, balansen, hukommelsen og talen på kort tid.

* Er alkhol bra for hjertet?

Påstanden om at et glass vin om dagen, er godt for hjertet, kan ha noe ved seg. Alkohol tynner ut blodet og vin har et høyt innhold av antioksidanter. Men i diskusjonen om små mengder alkohol er sunt, glemmer vi hjernen. Ja, alkohol hjelper deg kanskje leve noen år lenger, men det påfører også skader på hjernen. Så kan du spørre deg selv: er det viktigst å leve et langt liv, eller et oppegående liv?

* Les også: Hvorfor blir man bilsyk? eller Hva er Placebo effekten?

Din kommentar må godkjennes før den publiseres.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s